MULJANJE

Držeći na dlanu figurice-amajlije, Skitač se iznova klanjao i zahvaljivao. Nestrpljiva da se posveti grožđu Ea ga je ispratila iz zemunice. Vrativši se unutra suočila se sa posledicama svog čina. Besan zbog gubitka figurica Hromi je napravio omanji haos. Stradale su glinene posudice za prinošenje žrtvi, vrč za vodu i najgore od svega – košara sa grožđem. Kraća rasprava koja je usledila završila se na štetu mališana. Preciznije, njegovog sedalnog dela. Mališan je šmrcao još neko vreme nesvestan da je upravo otkrio prvu fazu u proizvodnji vina. Muljanje grožđa.

***

Sadržaj košare Ea je sasula u poveći ovalni ćup. Sada joj je preostalo još samo da se pomoli duhovima zaštitnicima. Da se ponovi čudo. Isto ono koje se desilo u Mainim ćupovima. A dok se to ne desi morala je da se posveti mnogobrojnim obavezama. Težak je život jedne Velike sveštenice. Tako je bar pomislila. Uzdahnula je. Bližila se noć punog meseca a ona još nije obavila neophodne pripreme. Ritualu će prisustvovati celo pleme i zato mora posvetiti pažnju svom izgledu. Za početak, treba da nađe Kou. Frizerku. Da joj iznova uplete pletenice.

***
Brojne poslove oko obrade zemlje i uzgoja stoke pleme je obavljalo zajednički. Rezultati tog rada su pripadali svima podjednako. Završivši takve poslove, posvećivali su se pojedinačnim aktivnostima. Koa je vodila brigu o frizurama, nakitu i odeći. Znajući koliko je ženama važan spoljašnji izgled, trudila se da od nje odlaze zadovoljne i sa osmehom na licu. Njihova sreća bila je i njena. Uopšte, bila je vedro, nasmejano i srećno biće. Sa blagom senkom sete. Čiji je uzročnik bio Man. Isti onaj za kojim je uzdisala Ea.

***

Pletenice gotove. Usledilo je bojenje lica. Stavivšii oznake koje je smela da nosi samo Velika sveštenica, Koa je dodala još nekoliko krivudavih linija. Lepote radi. Utegnuta u mini suknju, sa gornjim delom koji se završavao visoko iznad pupka, Ea je bila skoro sasvim spremna za ritualnu noć. Nedostajao je još samo jedan detalj. Obuća. Pri pomisli da će opet morati da se obrati namćorastom obućaru koga su, gle čuda, zvali Obućar, Ea je osetila laku glavobolju. Za prethodni par krznenih čizmica, sa prelepim trakama za vezivanje koje su se preplitale do kolena, tražio je dve dve žrtvene posudice i par narukvica. Odlučila je da ovoga puta trampi figurice-amajlije za nove čizme. Smatrala je to poštenom razmenom. Preostalo je još samo da ubedi Hromog da se baci na posao.

***

Nikakva obećanja i podmićivanja nisu urodila plodom. Mališan je uporno odbijao saradnju. Promenivši taktiku, Ea je posegnula za pretnjama i ucenama. Rezultat isti. Nikakav. Potiskujući želju da se upusti u konstruktivnu raspravu, sličnu onoj prethodnoj, Ea je uprtila na leđa posudu za vodu i krenula ka potočiću. Putem je razmišljala kako da doskoči nesnosnom derištu, a onda je začula zvuk udaraca sekirom po drvetu. Odahnula je. Ako su ti udarci označavali ono što joj je palo na pamet, onda je njen problem rešen.

Komentariši