Protulon Zeba – priča 7

Mamurni poštar istresa poštansko sanduče u veliku torbu. Posmatra gomilu novogodišnjih razglednica. I jedno pismo. Esterino. Prozebao, baulja ka najbližoj gostionici: “Doček je prošao, a sad valja raditi. A ne može se raditi bez rakije. Koliko da se razbije mamurluk.”
***
Tako je gostionica postala prva stanica na putu jednog pisma upućenog profesoru Edvinu K.
“Poštovani profesore, povod za ovo pismo je pismeni zadatak jednog mog učenika, Protulona Zebe. U rešavanju zadataka korišćeni su stavovi koji prevazilaze klasičnu fiziku. Zaprepašćena činjenicom da jedno dete žonglira pojmovima relativističke teorije, pokušala sam da saznam odakle mu to znanje. Još više me je zaprepastilo to da on ne zna da je nauka već donekle otkrila ono što je koristio u rešavanju zadataka. Možete li zamisliti da je to dete samostalno otkrilo ono na čemu su radili Plank, Hajzenberg, Ajnštajn i ostali velikani nauke?
Pokušala sam da pratim put kojim je rešavao zadatke. Priznajem da sam se izgubila. Najgore od svega je bilo to što su mu konačni rezultati TAČNI.
Posetu njegovoj porodici iskoristila sam za kraći razgovor sa njim. Suština njegovog razmišljanja je u sledećem: Prelazeći sa jednog mesta na drugo, telo se ne kreće, ne pomera, ne „kliza“. Ono se naprosto pojavi na drugom mestu. Najpre je na prvom mestu. Zatim se pojavi na drugom. Između ta dva položaja nema ničega.
Znam da ćete pomisliti da je ovo ludost. Ali, zar upravo to ne govori naša nauka? Elektron je na nižoj orbiti, a zatim je na višoj. I to je to. Ne može biti negde između dve orbite. Zar to nije osnov kvantne fizike? Zar to ne dokazuju kvanti energije koji se prilikom tih skokova po orbitama emituju?
Poštovani profesore, ovaj mališan je do svega ovoga došao putem svojih vizija. Njegovo poznavanje više matematike je loše. Fizike još i gore. On čak ni ne zna da energija postoji isključivo u kvantima, tačno određenim porcijama. Ali je intuicijom došao do crte do koje dobacuje današnja nauka. A možda je i prešao preko nje.
Svesna da ne mogu doprineti njegovom daljem razvoju preporučujem ga vašoj pažnji i predlažem za stipendiju na vašem univerzitetu.
Srdačno, vaš bivši student Estera H.“

Komentariši