Protulon Zeba – Priča 11

Školska igranka u toku. Protulon prebira po gomili gramofonskih ploča. Neko ga tapka po ramenu: -„Protulone, moja mlađa sestra bi volela da pleše s tobom.“ –„Nisam ti ja za to. Ne umem da plešem.“ Crnomanjasti dečak ga gleda u neverici: -„Šta tu ima da se ume ili ne ume? Držiš devojčicu oko struka i samo se lagano vrtiš u krug. To valjda znaš?“ –„Da. Znam šta je krug.“
***
Obnovivši na taj način znanje iz geometrije, Protulon je postigao dve stvari. Prva, oduševio je sam sebe plesnim „umećem“. Ni druga nije bila neprijatna – videvši ga da pleše postao je laka meta malenih udvaračica.
***
Negde u samom uglu plesne sale, u polumraku, Rebeka Flečer, od milošte Glečer, govori najboljoj drugarici: -„Tako je smotan za one stvari koje ga ne dotiču. I tako dobar u onim koje ga zanimaju. Ne znam šta mi se od te dve stvari više sviđa.“ –„Što ga ne pitaš da plešete? Vidiš da se otimaju o njega. Učini nešto.“ Glečer je krenuo.
***
Dokopavši se Protulona, negde pri trećem punom krugu, Rebeka otpoče priču: – „Nemoj sad da se uobraziš. Birala sam te za ples samo zato što mi je bilo dosadno. Ti VEROVATNO nikada nećeš biti moja simpatija. Ipak, možda ne bi bilo loše da sačuvaš poslednji ples za mene.“ U Protulonovu glavu ušla je informacija: „nisi moja simpatija“. Samim tim, pridao je malu važnost drugoj informaciji. Onoj o „poslednjem plesu“. Kad dođe vreme to će imati svoju cenu. Za sada se marljivo vrteo po zamišljenim krugovima.
***
Vođa orkestra je najavio poslednju pesmu te večeri. „Boat On The River“. Protulon je krenuo ka grupi devojčica. Glečer se topio. Popravila je kikice. Malo se isprsila. A onda u neverici gledala kako Protulon bira drugu devojčicu. Talas arktičke hladnoće prošao je salom.

***
Noć. Pusta ulica. Protulon se vraća sa igranke. Ulične svetiljke žmirkaju. U neosvetljenom delu ulice potpuna tama. Napreže se da vidi ima li nekakvih prepreka. Kratkotrajan bljesak svetlosti. Neobične. Kao da je došla iznutra. Odmah za njom, stigao je zvuk. Koji je neobično ličio na zvuk precizno opaljenog šamara. Bol je stigao poslednji.
***
Usledilo je saznanje da Glečer i nije baš tako hladan. Kao što se mislilo. Vrištala je: -„Meni si obećao poslednji ples! Meni! A otišao si sa onom namigušom. Platiće mi i ona! Raščerupaću joj lokne!“ Promucao je: -„Ali, rekla si…“ Nije mu dozvolila da dovrši: -„ Šta sam ja rekla? Ti mi znaš šta sam ja rekla! Pojma nemaš! Smoto smotani! Ti ćeš mene da sramotiš! A ja, glupača, pola večeri čekam poslednji ples! Da mi više nisi izašao pred oči! Mrš! Mrš!“ Jedini svedok ove scene beše jedan pijanac. Lokalna ispičutura. Nagnuo je iz flaše. A zatim se stresao. Setio se, valjda, šta ga čeka kad dođe svojoj ženi pred oči.

Komentariši